Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Ziekenhuismedewerker verliest patiëntgegevens

Een medewerker van een ziekenhuis heeft een laptop en USB-stick verloren waar de gegevens van 430 patiënten op staan. Het gaat om patiënten van het Vancouver General Hospital in Canada.

Niet versleuteld
Voor degene die de laptop en USB-stick vindt is de informatie niet direct toegankelijk. De laptop en USB-stick waren namelijk wel beveiligd met een wachtwoord. Helaas waren de gegevens niet versleuteld waardoor een persoon met een beetje hackervaring en slechte bedoelingen alsnog de gegevens kan misbruiken.

Identiteitsfraude
Pas na 12 dagen werd er melding gemaakt van de verloren gegevens aan Vancouver Coast Health. De slachtoffers hebben vervolgens een brief ontvangen waarin het incident werd beschreven. Daarnaast kregen de slachtoffers de waarschuwing om te waken voor identiteitsfraude. Mike Farnworth van NDP health laat aan The Vancouver Sun weten dat hij vindt dat er veel te langzaam is gereageerd. Hij stelt dat de gezondheidsdienst de bescherming van persoonlijke gegevens niet serieus neemt.

Beleid
Volgens Gavin Wilson, Directeur Public Affairs van Vancouver Coast Health, is er een duidelijk beleid voor het gebruik van draagbare en mobiele apparaten. In het beleid zijn een aantal regels opgenomen, bijvoorbeeld het gebruik van mobiele apparaten enkel wanneer dit echt nodig is, zo min mogelijk persoonlijke informatie op de apparaten zetten en de mobiele apparaten naast het beveiligen met een wachtwoord ook coderen. Wilson denkt dat de onwetendheid van de ziekenhuismedewerker te wijten is aan het feit dat hij geen vaste medewerker was. Daardoor zou hij de instructie over het beleid niet hebben gehad.

Bron: The Vancouver Sun