Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Werkstraf voor lekken vertrouwelijke politiegegevens

De Rotterdamse ex-rechercheur Redouan L. heeft bekend dat hij vertrouwelijke politiegegevens heeft doorgespeeld aan de Marokkaanse ambassade in Den Haag. De rechercheur werd na een intern politieonderzoek ontslagen.

Marokkaanse geheime dienst
Redouan L. zocht op verzoek van de Marokkaanse ambassade in politiedatabanken naar informatie over bepaalde personen. Degene aan wie hij de informatie doorspeelde bleek later een medewerker van de Marokkaanse geheime dienst te zijn. Toen de Nederlandse regering door de AIVD van deze zaak op de hoogte werd gebracht besloot minister Verhagen twee medewerkers van de Marokkaanse ambassade naar Marokko terug te sturen. Dit zorgde voor spanningen tussen Marokko en Nederland.

Werkstraf geëist
Het Openbaar Ministerie eiste 240 uur werkstraf tegen Redouan L. Volgens het OM gaat het in deze zaak niet om gelekte staatsgeheimen en is er onvoldoende bewijs dat de ex-rechercheur zich heeft laten betalen. Om deze redenen vond officier van Justitie Evert Hardewijk een gevangenisstraf te zwaar. De advocaat van Redouan L. heeft om vrijspraak gevraagd, omdat tijdens de zitting bleek dat Redouan L. onder zware druk is gezet door de Marokkaanse autoriteiten.

Bron: NRC.nl