Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Vertrouwelijke informatie uit prullenbak gevist

Er is een uitgebreid onderzoek gestart door het ministerie van Justitie naar aanleiding van gepubliceerde vertrouwelijke informatie van de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid (LBB). Deze eenheid wordt ingezet wanneer ordeverstoringen in gevangenissen plaatsvinden.

Persoonlijke informatie medewerkers
Op internet verschenen de afgelopen dagen verschillende gevoelige documenten variërend van namen, telefoonnummers en kentekens van medewerkers van de LBB tot verslagen van vergaderingen. Justitie heeft direct maatregelen genomen om de betreffende medewerkers te beschermen.

Vertrouwelijke zaak
In de uitgelekte documenten werd ook informatie gegeven over de beveiliging van een verdachte van een internationaal tribunaal die vorig jaar in een Nederlands hotel verbleef. In de betreffende e-mail aan het hoofd van de LBB wordt gesproken over een vertrouwelijke behandeling en dat de zaak erg gevoelig ligt bij Buitenlandse zaken. Daarnaast staat in de e-mail dat wanneer er iets fout zou gaan ze te maken zouden krijgen met de wereldpers.

Uit prullenbak gevist
De vertrouwelijke documenten die op verschillende websites zijn gepubliceerd zijn vermoedelijk uit een prullenbak of vuilniszaak gehaald. Degene die de documenten op de websites hebben geplaatst noemen zich ‘Boris Boef en de Boze Bajesklanten’. De documenten zijn grotendeels verwijderd nadat Justitie dit heeft gesommeerd.

Bron: NOS