Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Vertrouwelijke informatie op USB-schijf vaak niet beveiligd

Zoekgeraakte of gestolen USB-schijven vormen een groot gevaar voor de bescherming van gevoelige en vertrouwelijke informatie binnen organisaties. In de praktijk maakt de beveiliging van gegevens op USB-apparaten nog geen deel uit van het standaard beveiligingsproces van bedrijven. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Kingston Technology, producent van opslagapparatuur.

Informatiebeveiliging
Het onderzoek is gedaan om inzicht te krijgen in de manier waarop bedrijven en overheidsorganisaties omgaan met de beveiliging van informatie op USB-schijven. In Nederland zijn 453 ICT-medewerkers geïnterviewd met een carrière in de ICT van gemiddeld 12 jaar.

Vertrouwelijke informatie openbaar
Tachtig procent van de respondenten geeft aan dat het belangrijk is dat USB-schijven worden beveiligd zodat ze voldoen aan de hoge normen voor gegevensbeveiliging. Circa 62 procent van alle ondervraagden geeft aan dat bij de eigen organisatie vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen als gevolg van zoekgeraakte of gestolen USB-schijven. Daarnaast blijkt dat de organisaties waar de ondervraagden werkzaam zijn in de afgelopen twee jaar meer dan 11.608 registraties over klanten, consumenten of medewerkers zijn kwijtgeraakt.

Schade
De meeste USB-schijven komen ‘op straat’ terecht  doordat  medewerkers  ze verliezen. Organisaties zijn zich hier vaak wel van bewust maar nemen geen stappen om er iets aan te veranderen. Naast de schade voor de slachtoffers waarvan de persoonlijke informatie op straat ligt, kan ook de financiële schade voor de organisaties zelf enorm zijn. Bedrijven doen er dan ook goed aan om zich te verdiepen in informatiebeveiliging.

Bron: Kingston Technology