Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Verdachten gevolgd met behulp van spionagesoftware

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gebruikt spionagesoftware om de vertrouwelijke communicatie van verdachten te volgen. Dit laadt de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten weten aan de Tweede Kamer. 

Software gehackt
Opstelten vertelt in een brief dat de software maar in een beperkt aantal gevallen wordt gebruikt. De software wordt vanaf een afstand geïnstalleerd en mag alleen maar ingezet worden als er sprake is van een ernstig misdrijf. De brief van Opstelten is opgesteld om vragen uit de Tweede Kamer te beantwoorden. Deze vragen werden gesteld na ophef in Duitsland, waar de spionagesoftware werd gehackt. Duidelijk werd dat de software niet veilig was en mogelijk zelfs in strijd met de wet.

Wet- en regelgeving
Volgens de leverancier van de software is dezelfde software ook aan Nederland geleverd. Opstelten wil geen uitspraken doen over deze bewering omdat dat mogelijk onaanvaardbare consequenties kan hebben voor het gebruiken van de software. Naar aanleiding van een vraag over het bezit van de broncode van de software, laat Opstelten weten dat de overheid de broncode niet heeft en wijzigingen worden doorgevoerd door leverancier of ontwikkelaar. Volgens Opstelten voldoet de software aan de eisen die de Nederlandse wet- en regelgeving stelt en worden functionaliteiten die niet gebruikt mogen worden al bij voorbaat uitgeschakeld.

Bron: NU.nl