Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Rechtbanken gaan digitaal

Alle rechtbanken en gerechtshoven gaan vanaf heden over op digitale strafdossiers. Het digitaliseren van alle strafdossiers moet nog voor het einde van dit jaar klaar zijn.

Voordelen digitaliseren
Het digitaliseren van de strafdossiers is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor het verlagen van de kosten van de rechtspraak, verteld programmaleider Willem Hangelbroek tegen de Spits. Hij benoemt ook nog andere voordelen, zoals besparing op papierverbruik, besparing op transportkosten, geen zoekgeraakte dossiers meer tijdens transporten en het eenvoudig terugvinden van informatie.

Dagelijkse papierstroom digitaliseren
Uitspraken van de rechtbank worden direct aan het digitale strafdossier toegevoegd. Stukken die tijdens de zitting worden aangedragen worden na de zitting gedigitaliseerd. Het Openbaar Ministerie heeft een soortgelijk systeem als dat van de rechtbanken. Bij het Openbaar Ministerie worden vooral kleinere dossiers gedigitaliseerd, grotere dossiers worden vaak nog wel in papieren versie naar de rechtbank gebracht.

Advocaten nog niet digitaal
In tegenstelling tot rechters moeten advocaten nog even wachten voordat zij op het systeem worden aangesloten. De beveiliging van de externe verbinding die toegang moet geven tot de dossiers moet nog worden aangescherpt. De Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten is blij met de ontwikkeling voor het digitaliseren van strafdossiers. De secretaris van de NVSA, Gert Jan van Oosten, laat wel aan de Spits weten dat de advocatuur niet verantwoordelijk is voor het uitprinten van strafdossiers voor verdachten. Hij draagt als oplossing aan om in het huis van bewaring laptops te plaatsen waarop gevangen hun digitale dossier kunnen inzien.

Digitaliseren bij De Graaf Security
Het digitaliseren van bestaand archief maar ook van de dagelijkse documentenstroom is niet alleen voordelig voor rechtbanken maar ook voor elk ander bedrijf. Alle belangrijke documentatie van een bedrijf zoals bankafschriften, klantgegevens, personeelsdossiers en facturen kunnen zonder moeite worden ingescand en netjes geordend worden aangeleverd op een harde schijf of cd (back-log scannen).

Tegenwoordig zijn er ook diverse scanoplossingen voor het digitaliseren en beheren van de dagelijkse documentenstroom. Nieuwsgierig naar de oplossingen?

Bron: Spitsnieuws.nl