Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Phishing via de telefoon

Nederlandse banken waarschuwen op hun webpagina’s voor phishing via de telefoon. Aanleiding hiervoor is een stel uit Bovensmilde dat recentelijk slachtoffer werd van phishing. Een oplichtster belde het stel op en deed zich voor als bankmedewerkster. Ze wist persoonlijke bankgegevens te ontfutselen en kort daarop was het stel 5000 euro armer.

Phishing e-mail
Bij de consument is de phishing e-mail beter bekend. In dit soort e-mails doet de verzender alsof de e-mail van een bank afkomstig is en wordt er geprobeerd om klanten hun bankgegevens te laten doorgeven aan de verzender. Nu wordt ook telefonisch geprobeerd om mensen hun bankgegevens te achterhalen. Een woordvoerder van ING laat weten dat het geen trend is maar phishing via de e-mail wel vaker plaatsvindt, bij phishing via telefoontjes zijn incidenteel slachtoffers te betreuren.

Slecht taalgebruik
De meeste mensen herkennen een phishing e-mail aan slecht taalgebruik en een afwijkende opmaak. De keuze van de oplichters om mensen via de telefoon te benaderen heeft waarschijnlijk hiermee te maken. Het is nog niet bekend of er een bende verantwoordelijk is voor de telefoontjes en hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van deze oplichters.

Bron: NUzakelijk