Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Personeel niet bewust van vertrouwelijkheid datadragers

Een op de acht bedrijven had in 2009 te maken met cybercrime, begaan door het eigen personeel. Niet de milde varianten zoals spam en virussen. Nee; eigen personeel begaat deze misdrijven. Fraude met gegevens en diefstal komen het meest voor. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst&Young in de ICT Barometer. Dit periodieke onderzoek is gehouden onder meer dan zeshonderd managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Stijging aantal misdrijven
Bedrijven en overheden rekken de beveiligingbudgetten steeds op. De budgetten gaan omhoog, maar het aantal misdrijven ook. Monique Otten, partner bij Ernst&Young, geeft aan dat de huidige tijd het aantal misdrijven kan opvoeren. Mensen zijn onzeker over hun toekomst en er is veel verloop op de arbeidsmarkt. Van de ondervraagden heeft twaalf procent te maken gehad met gegevensfraude. Tien procent heeft te maken gehad met gegevensdiefstal. Het effect van fraude binnen een organisatie moet niet onderschat worden.

Tegengif
Hoe kunnen bedrijven fraude met gegevens voorkomen? Uiteraard moet er sprake zijn van goede ICT beveiliging. Bewustwording is echter het meest belangrijk. Er moet goed beleid zijn voor de omgang met privacygevoelige gegevens. Maar ook voor externe opslagmiddelen als USB sticks, cd’s en andere datadragers. Datadragers van buiten de organisatie vormen namelijk ook een belangrijke dreiging.

Risicoanalyse
Wilt u weten wat de risico’s binnen uw organisatie zijn? De Graaf Security voert een risicoanalyse voor u uit. Alle gevaren van onjuiste omgang met vertrouwelijke gegevens worden hiermee in kaart gebracht. Samen komen we tot oplossingen om fraude en diefstal binnen uw organisatie te voorkomen, op een manier die het beste bij uw organisatie past. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Bronnen: www.ict-barometer.nl, www.computable.nl, www.webwereld.nl