Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Opvragen persoonsgegevens

Consumenten worden door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom geholpen bij het opvragen van persoonlijke gegevens. Het gaat hierbij om persoonlijke gegevens die bij bedrijven en organisaties in databanken zijn opgeslagen.

Privacy Inzage Machine
De website van Bits of Freedom moet de consument helpen te achterhalen welke persoonlijke gegevens bij bedrijven en organisaties bekend zijn. Op de website kan je de Privacy Inzage Machine raadplegen. Deze machine helpt consumenten om bijvoorbeeld banken, supermarkten en de Belastingdienst aan te schrijven.

Inzageverzoek
Studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben inzageverzoeken naar diverse grote bedrijven en instellingen verstuurd. De meeste inzageverzoeken werden niet beantwoord. Daarnaast waren de reacties die binnenkwamen niet naar behoren. Alleen bol.com en de gemeentelijke basisadministratie gingen op de juiste wijze op het verzoek in.

Onkunde
Het is wettelijk vastgelegd dat mensen hun eigen gegevens, die door grote bedrijven en instellingen worden bewaard, moeten kunnen inzien. Docent Jaap-Henk Hoepman van de Radboud Universiteit Nijmegen denkt dat er weinig inzageverzoeken worden gedaan en bedrijven daarom niet weten hoe ze met zo’n verzoek om moeten gaan.

Bron: Nu.nl