Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Nederlandse bedrijven kampen met cyberaanvallen

Nederlandse bedrijven en instellingen zijn in 2011 regelmatig slachtoffer geworden van een aanval door cybercriminelen. Uit onderzoek van het KPMG blijkt dat de helft van de Nederlandse organisaties zijn getroffen.

Voorbereiding
Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 170 bestuurders. KPMG concludeert dat de voorbereiding van Nederlandse bedrijven te wensen overlaat. Zo geeft maar één op de vijf bedrijven aan een cyberaanval te kunnen weren.

Persoonsgegevens op straat
De laatste tijd zijn meerdere grote bedrijven getroffen door aanvallen van hackers waarbij persoonsgegevens werden buitgemaakt en gepubliceerd. Onder andere Philips, KPN en Bavaria waren doelwit van hackers.

Financiële schade
Van de helft van de organisaties die slachtoffer waren van cybercriminelen geeft ruim 60 procent aan dat de schade zich jaarlijks beperkt tot een bedrag van 100.000 euro. Bij ruim 10 procent van de getroffen bedrijven is de financiële schade aanzienlijk hoger, namelijk meer dan 1,5 miljoen euro. De meest voorkomende cybercriminaliteit is phishing. Hierbij proberen criminelen door middel van misleidende e-mails vertrouwelijke gegevens te achterhalen. De meeste slachtoffers vallen in de financiële sector, 75 procent van de aanvallen vindt in deze sector plaats.

Bron: NU.nl