Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Mobiele telefoon na wissen niet datavrij

Een e-mail, sms of contactgegevens wissen van je mobiele telefoon. Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet. Na het wissen, zijn de gegevens namelijk niet weg.

Er starten steeds meer inzamelacties van mobiele telefoons voor het goede doel. Vaak worden de telefoons dan verkocht in derde wereldlanden. Na het verwijderen van je simkaart en van gegevens op de telefoon, is de data niet voorgoed weg. Je kunt er alleen zelf niet meer bij. Vooral de nieuwere toestellen met een camera en bijvoorbeeld mappen met afbeeldingen zijn gevoelig voor het “onzichtbaar” opslaan van data. Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als voor computers.

Bij grote inzamelacties van mobieltjes is het gevaar dat privacygevoelige gegevens op straat komen te liggen. Verkopen van overgebleven exemplaren via internet zorgt bijvoorbeeld voor risico’s. De risico’s liggen echter bij de consument zelf. Wat moet de consument er dan mee doen?

Nooit een mobiele telefoon weggeven of weggooien. Zorg in ieder geval dat je weet wat er nog op staat. Denk aan mensen die pincodes, zakelijke e-mails en andere zeer vertrouwelijke informatie opslaan op hun telefoon. Edwin Zoontjes van ICT milieu pleit voor meer regels bij inzamelingacties van mobiele telefoons. Verplicht aangeven of de mobieltjes datavrij zijn bijvoorbeeld. Het gaat nu nog om 400.000 telefoons per jaar, maar door de toenemende hoeveelheid acties gaat dit aantal waarschijnlijk nog wel omhoog.