Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Medische gegevens Brabanders op straat

Door een lek in het systeem van onderzoekscentrum Diagnostiek Voor U lagen de medische gegevens van duizenden Brabanders voor het oprapen. De gegevens van mensen met HIV of een alcoholverslaving waren te bekijken. Dat heeft omroep Brabant bekend gemaakt.

Onderzoek
Het onderzoekscentrum maakte bekend dat zij gaan onderzoeken hoe het lek is ontstaan en hebben daarvoor contact gezocht met hun leverancier. Ze denken dat een hacker de inloggegevens en het wachtwoord van een arts heeft weten te bemachtigen.

Voorspelbaar wachtwoord
Volgens de lijsttrekker van de partij 50plus, Henk Krol, zit het verhaal anders in elkaar. Een lid van zijn partij ontdekte volgens Krol een lek in het systeem Cyberlab. Door vervolgens een geraden wachtwoord te gebruiken kreeg men toegang tot de medische gegevens.

Illegaal
Diagnostiek Voor U reageert op deze verklaring door aan te geven dat er geen gegevens zijn gekopieerd of gepubliceerd. Ze zijn geschokt dat er op illegale wijze van een aantal patiënten gegevens zijn ingezien en nemen dit heel serieus. Het systeem Cyberlab is direct offline gehaald.

 Bron: NU.nl