Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Lek in printers maakt kraken van bedrijfsnetwerken mogelijk

Vetrouwelijke informatie van bedrijven kan op straat terecht komen door middel van een lek in printers. Een beveiligingsonderzoek van Andrei Costin heeft dat uitgewezen.

Zwakheid in systeem
Printers vertonen een zwakheid in het systeem op het moment dat een bestand wordt afgedrukt. Op de hackerconferentie in Berlijn liet Costin zien hoe hij door middel van een manipulatie op het bestand, een programma kon installeren die het kraken van printers mogelijk maakt.

Op meerdere manieren mogelijk
Een printer komt overeen met een computer, aldus de onderzoeker, dus is hij op meerdere manieren te hacken. Zo kan het netwerk waarop de printer is aangesloten worden afgetapt en kunnen vertrouwelijke documenten die opgeslagen zijn op de harde schrijf uitlekken. Een ander bijkomend probleem is dat printers tegenwoordig ook vaak zijn aangesloten op het internet, waardoor het apparaat niet alleen te kraken is binnen het bedrijf, maar ook via internet.

Tools in opkomst
Helaas is het kraken van printers een probleem dat al langer voorkomt. Zo zijn onlangs de apparaten van HP gehackt. Er zijn steeds meer tools in opkomst om de lekken in de software te ontdekken, waardoor het hacken steeds eenvoudiger wordt.

Nog geen oplossing
En oplossing is er helaas nog niet gevonden. Wat bedrijven wel kunnen doen om hun vertrouwelijke informatie te beschermen is regelmatig een software update uitvoeren op de printers en een antiviruspakket op de apparaten installeren.

Bron: Nu.nl