Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Laptop met gegevens miljoenen patiënten gestolen

Half oktober 2011 is een desktop met gegevens van ruim 4 miljoen patiënten gestolen van een Amerikaanse zorgverlener genaamd Sutter Health. De informatie op de gestolen computer is niet versleuteld.  De computer is enkel beveiligd met een wachtwoord. Na de ontdekking van de diefstal is de politie direct ingelicht en is de zorgverlener een intern onderzoek gestart.

Medische informatie
Op de computer staan persoonlijke gegevens van circa 4.2 miljoen mensen, zoals naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. Bij 943.000 slachtoffers worden ook de medische diagnoses en behandelingen op de computer vermeld.

Versleutelen
Het proces om alle desktop computers van Sutter Health te versleutelen was al in gang gezet voordat de diefstal plaatsvond. Alle laptops  van de zorgverlener waren al versleuteld.  Vanaf het moment dat de desktop verdween heeft het versleutelen van alle computers voorrang gekregen en worden de updates van beveiligingssoftware regelmatig uitgevoerd. Patiënten die bekend zijn bij Sutter Health worden aangeraden op te letten met correspondentie van hun verzekering en verdachte activiteiten direct te melden.

Bron: Sutter Health