Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Kraken van mobiele telefoons steeds makkelijker

Telefoongesprekken zijn gemakkelijk te kraken en af te luisteren. Dat hebben beveiligingsonderzoekers Kasten Nohl en Luca Meletta aangetoond tijdens de CCC-hackersconferentie in Berlijn. Ook SMS en e-mail zijn gemakkelijk af te tappen.

Kraken is te standaardiseren
De onderzoekers gaven tijdens de conferentie een demonstratie waarbij ze niet alleen lieten zien hoe het afluisteren in zijn werk gaat, maar ook hoe een telefoon zich voor kan doen als het toestel van iemand anders. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat het kraken van telefoons volledig te standaardiseren is. Door de hoeveelheid informatie die de onderzoekers hebben vrijgegeven verwachten ze dat iedereen binnenkort gesprekken kan afluisteren.

Beveiligingsmaatregelen telefoonproviders
De onderzoekers hebben de software vrijgegeven om mobiele telefoonproviders aan te sporen om beveiligingsmaatregelen te nemen. De oplossing om het afluisteren tegen te gaan is er al, maar geen enkele provider in Europa heeft de verbeteringen toegepast. Als er voldoende informatie vergaard is over de aanbieders wordt er bekend gemaakt welke providers veilig zijn en welke niet. 

Afluisterindustrie zal snel groeien
Volgens Nohl ligt de blaam niet alleen bij de providers, maar ook bij de fabrikanten van de telefoons. Telefoontoestellen worden steeds goedkoper, dus het afluisteren zal ook steeds gemakkelijker gaan, aldus Nohl. De verwachting is dan ook de afluisterindustrie snel zal groeien.

Bron: Nu.nl