Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Internetoplichters in opkomst

Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van internetoplichting stijgt. Mensen bestellen en betalen steeds vaker via websites zoals Marktplaats, maar krijgen de producten nooit geleverd.

Meer klachten

Via de website opgelichtopinternet.nl worden steeds meer klachten verzameld. Bas Ketelaars is oprichter van de website en stelt dat internetoplichting een makkelijke manier van geld verdienen is. De pakkans is namelijk vrijwel nihil. Wanneer de daders wel gepakt worden, krijgen zij maar een lichte straf. Volgens Bas Ketelaars klagen veel consumenten over de houding van de politie. Zij zouden amper werk maken van internetoplichting.

Aangifte doen kan vaak niet
Uit een uitzending van Kassa van 13 maart jl. blijkt dat het lastig is om aangifte te doen van internetoplichting. Vaak geeft de politie aan dat internetoplichting een civielrechtelijke zaak is. Maar het is wel degelijk een strafzaak. Chef recherche Paul Entken van de politie Haaglanden betreurt dat er politiekorpsen zijn die geen aangifte willen opnemen. Volgens hem is dat een inschattingsfout van de politie en moeten consumenten bij de politie afdwingen dat hun aangifte wordt opgenomen. Zo krijgt de politie meer inzicht op welke schaal internetoplichting plaatsvindt.

Internetoplichting geen prioriteit
Volgens  Paul Entken is de expertise om internetoplichters in de kraag te vatten wel degelijk aanwezig, maar hebben ernstigere zaken prioriteit. Kassa liet tijdens de uitzending zien hoe makkelijk het is om een internetoplichter op te sporen. Bas Ketelaars van de website opgelichtopinternet.nl geeft aan dat wanneer er namen en adressen bij de politie worden aangeleverd, er alsnog geen stappen worden ondernomen. Voor veel gedupeerden is dit onbegrijpelijk.

Bron: Kassa