Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Hoge boete voor Hyves spammer

Voor de eerste keer heeft de OPTA een boete uitgedeeld voor het versturen van spam via een sociale netwerksite.

De boete bedraagt 12.000 euro en is opgelegd aan een privépersoon. Hij verspreidde 3,2 miljoen ongewenste ‘krabbels’ via de sociale netwerksite Hyves. De spammer gebruikte de ‘krabbels’ om reclame te maken voor zijn website. Hierop kan deels tegen betaling een maffiaspel gespeeld worden.

Het versturen van commerciële elektronische berichten zonder toestemming van de ontvanger is in Nederland verboden. Hyves ontving 1300 klachten van zijn gebruikers over de ‘spamkrabbels’ en schakelde de OPTA in. De OPTA stelde een onderzoek in. Zij ontdekte dat de krabbels via automatisch aangemaakte Hyves profielen naar willekeurige Hyves-gebruikers werden verstuurd.

De spammer wordt verweten dat hij heeft gehandeld zonder toestemming van de ontvanger. Ook heeft hij zijn werkelijke identiteit niet heeft weergegeven en geen afmeldmogelijkheid voor de spamkrabbels geboden. Volgens de OPTA heeft de spammer “geen aantoonbaar substantieel financieel voordeel behaald” met het versturen van de spamkrabbels. De spammer kan bezwaar maken tegen het boetebedrag van 12.000 euro.

Medeoprichter van Hyves, Raymond Spanjar, is blij met de uitspraak van de OPTA. Hij zegt: “Social networks zijn potentieel spam-vrije communicatieplatformen omdat er vooral door vrienden onderling wordt gecommuniceerd. Die vertrouwde omgeving wordt bedreigd door spammers. We zijn dan ook erg blij dat dankzij deze uitspraak van OPTA spam voortaan hard aangepakt kan worden”. De voorzitter van de OPTA, Chris Fonteijn, geeft aan dat ook gebruikers van sociale netwerksites klachten over spam op spamklacht.nl kunnen melden.

http://www.security.nl/nieuwsbrief/artikel/76/31749?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter.