Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Heling van computergegevens moet bestraft worden

Hirsch Ballin, demissionair minister van Justitie, heeft een conceptwetsvoorstel opgesteld met betrekking tot het helen van computergegevens.

Mensen die illegaal vertrouwelijk informatie van computers halen dienen gestraft te worden met een gevangenisstraf van maximaal een jaar. Daarnaast moeten ook het afluisteren, aftappen of opnemen van vertrouwelijke informatie strafbaar worden gesteld. Het conceptwetsvoorstel is voor advies naar verschillende instanties toegezonden.

Digitaal gestolen informatie doorgeven aan anderen is niet strafbaar. Juridisch gezien is heling alleen strafbaar wanneer men spreekt van een ‘goed’. Een ‘goed’ is iets waarover je niet meer beschikt wanneer een ander het in zijn bezit heeft, bijvoorbeeld een fiets. Wanneer een hacker vertrouwelijke gegevens zoals wachtwoorden van je computer haalt en doorgeeft aan iemand anders heb je nog steeds je eigen vertrouwelijke gegevens in je bezit en is het dus niet strafbaar. Hirsch Ballin wil hier met zijn wetsvoorstel verandering in brengen.

Bron: hrpraktijk.nl