Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Explosie cybercrime op komst

Volgens hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar worden we de komende jaren geconfronteerd met een enorme stijging van cybercrime en computercriminaliteit.

Oplichting via marktplaats

Tegenover BN DeStem verklaart de hoofdofficier van justitie dat de nationale recherche een explosie voorziet van hightech criminaliteit. Oplichting via marktplaats is een van de meest voorkomende misdrijven, maar dit is volgens Hillenaar nog maar het begin. Criminelen ontmoeten elkaar via internetfora en gebruiken bijnamen wanneer ze met elkaar communiceren. Het is lastig voor de politie om de ware identiteit van deze criminelen te achterhalen en actie te ondernemen.

Uitbreiding criminaliteit
Hillenaar voorziet ook een stijging in het gebruik van internet voor radicalisering en terrorisme. Daarnaast verwacht hij dat de computer gebruikt zal worden voor afpersing, het nemen van wraak en voor oneerlijke concurrentie. Het verkrijgen van bankgegevens middels e-mail, phishing genoemd, gebeurt volgens Hillenaar nog erg klungelig. Hij voorspelt wel dat dit soort criminaliteit, net zoals oplichting via nepsites, steeds vaker voorkomt naarmate het gebruik van internet groeit.

Digitalisering
Beveiliging van digitale documenten is erg belangrijk wanneer het vertrouwelijke informatie betreft. Anders kunnen criminelen eenvoudig vertrouwelijke informatie in handen krijgen. Het OM is druk bezig met digitalisering. Bij het OM moeten binnen vier jaar alle rechtszaken digitaal beschikbaar zijn. Volgens waarnemend rechtbankpresident Huib de Ruijter moet aan de veiligheid nog veel gebeuren zodat de verhoren niet op YouTube terechtkomen.

Bron: BN DeStem.nl