Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Enquête internetgebruikers over gebruik persoonlijke gegevens

Steeds vaker worden bezoekers van websites gevraagd om persoonlijke gegevens achter te laten in ruil voor informatie of een dienst. In de meeste gevallen wordt toestemming gevraagd om de persoonlijke informatie te gebruiken of te delen met derden.

Reclame-uitingen
Wanneer internetgebruikers, bewust of onbewust, toestemming geven voor het gebruik van hun persoonlijke gegevens worden ze vaak overspoeld met allerlei reclame-uitingen. Zowel via de digitale kanalen als via de telefoon. Vaak realiseren internetgebruikers niet wie beschikking krijgt over hun persoonlijke informatie en wat er mee gedaan wordt.

Onderzoek
Het CONSENT-project verricht in samenwerking met De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoek onder internetgebruikers. Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van een online enquête, welke inmiddels in Europa gelanceerd is. Het doel van de enquête is de opinies en ervaringen van internetgebruikers uit alle Europese Unie landen te verzamelen betreffende het gebruik van persoonlijke informatie, privacy en het online toestemming geven. De antwoorden van de respondenten worden uitvoerig bekeken en gebruikt bij het opstellen van beleidsinstructies voor de Europese Commissie.

Het CONSENT-project
Aan het CONSENT-project werken 19 partners uit 13 landen samen. De schatting is dat het project loopt tot april 2013. De Europese Commissie ondersteunt het project met 2,6 miljoen euro.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen