Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Eenmalige machtiging webwinkels fraudegevoelige betaalwijze

Bij diverse webwinkels kunnen op andermans naam producten worden besteld. De eenmalige machtiging wordt namelijk als betaalwijze aangeboden zonder enige vorm van authenticatie.

Kassa kreeg verschillende klachten binnen over afschrijvingen zonder toestemming en namen de proef op de som. Het bleek dat bij veel webwinkels op andermans kosten producten konden worden besteld zonder toestemming van de eigenaar van de bankrekening.

De ‘eenmalige machtiging’ waar de webwinkels gebruik van maken is een betaalwijze waarbij de koper aan de verkoper toestemming geeft om eenmalig geld van zijn rekening af te schrijven. De webwinkelier heeft als voordeel dat de transactie hem dan maar 10 eurocent kost in plaats van een IDEAL-transactie van 30 tot 90 eurocent. Uit onderzoek van Kassa bleek dat bij onder andere TNT en Hallmark enkel met het gebruik van een rekeningnummer producten besteld konden worden zonder dat er om een handtekening of andere vorm van authenticatie wordt gevraagd.

De webwinkeliers zijn zelf verantwoordelijk wanneer er een onterechte afschrijving wordt gedaan en draaien zelf voor de kosten op. Volgens Currunce, verantwoordelijk voor alle vormen van elektronisch betalen, plegen de webwinkels namelijk contractbreuk wanneer eenmalige machtigingen zonder handtekening worden uitgevoerd.

Bron: NuZakelijk