Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

DigiD fraudeur maakt honderden slachtoffers

Door een fout in het systeem van DigiD zijn vele mensen het slachtoffer geworden van DigiD fraude. De Belastingdienst is tekort geschoten, door niet te controleren of de elektronische handtekening onder de aanvragen voor kinderopvang-, huur- en zorgtoeslag wel daadwerkelijk van de aanvrager was. Hierdoor konden fraudeurs eenvoudig toeslagen aanvragen op een ander zijn naam en het rekening nummer wijzigen zodat het voorschot op de rekening van de fraudeur uitbetaald zou worden.

Onderzoek
Eerder is er een dergelijk voorval geweest in Rotterdam waarbij meerdere straten zijn gedupeerd. Dit voorval was in augustus al bekend. Onbekend is dus of het nu om nieuwe gevallen gaat, of dat het betrekking heeft op een oude zaak. Er is een onderzoek gestart naar 260 huishoudens die gedupeerd zouden zijn.

Verdachte
Er een is een verdachte in de zaak. Een man die in juni 260 keer rekeningnummers zou hebben gewijzigd. Hierdoor werden de toeslagen op zijn rekeningen uitgekeerd. Volgens het ministerie is destijds uit onderzoek gebleken dat het DigiD netwerk hier niet bij is gekraakt en ook zouden de DigiD’s van de betreffende huishoudens niet ontvreemd zijn.

Bron: Security.nl