Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

DigiD blijkt onveilig

Volgens beveiligingsexperts is het DigiD-systeem achterhaald en eenvoudig te kraken, dus onveilig. In de afgelopen periode is voor miljoenen euro’s gefraudeerd met behulp van DigiD-gegevens, zo meldt het AD.

Fraude
Het DigiD-systeem wordt door mensen gebruikt om zich aan te kunnen melden en te identificeren op websites van de overheid. Bijvoorbeeld voor het doen van belastingaangifte of het aanvragen van bepaalde toeslagen. Volgens de beveiligingsexperts moet er een ander systeem komen of DigiD moet beter worden beveiligd. Nu zou het systeem de mogelijkheid om te frauderen erg makkelijk maken. In het geval van fraude worden de belastingteruggave en/of toeslagen op verkeerde rekeningen bijgeschreven.

Per post
Wanneer mensen hun inloggegevens aanvragen of wijzigen worden de nieuwe gegevens via de post toegestuurd. Deze manier is fraudegevoelig aangezien er diverse manieren zijn om de inloggegevens te onderscheppen. Zoals de medewerkers van postbedrijven die de desbetreffende post kunnen achterhouden of het uit de brievenbus halen van post door criminelen. Volgens diverse beveiligingsexperts zouden de gegevens enkel via aangetekende post verstuurd mogen worden. Naast de gegevens die via de post verstuurd worden is er nog een zwakte in het systeem, namelijk het inloggen met enkel een naam en een wachtwoord. Deze methode is voor criminelen makkelijk te hacken omdat mensen gemakshalve vaak dezelfde wachtwoorden gebruiken.

Ander systeem
De beveiligingsexperts pleiten voor een systeem dat vergelijkbaar is met internetbankieren. Elke keer dat men inlogt moet er een unieke code worden ingevoerd. Zo’n code is maar eenmalig bruikbaar en dus hebben criminelen er niets aan. Het systeem is wel duur maar veel veiliger in vergelijking met het DigiD-systeem.

Bron: ad.nl