Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Cybercriminelen plunderen Nederlandse zakelijke rekeningen

Cybercriminelen hebben middels een nieuwe techniek geld van Nederlandse zakelijke rekeningen gestolen. Er is zelfs geprobeerd om enkele tientallen miljoenen euro’s buit te maken. McAfee en Guardian Analytics hebben dit bekend gemaakt naar aanleiding van een onderzoek.

Nieuwe techniek
Bij de vernieuwde techniek gebruikt men bestaande trojans zoals SpyEye en Zeus om een pc beschikbaar te maken voor derden, maar de cybercriminelen voegen daar nu ook servercomponenten en verregaande automatisering aan toe. Hierdoor hoeven er geen handmatige handelingen meer verricht te worden. Het is op deze manier eenvoudig om een computer over te nemen en vertrouwelijke informatie te bemachtigen. Daarnaast kunnen de cybercriminelen de fysieke chip- en pinauthenticatie omzeilen.

Financiële schade
Volgens McAfee hebben cybercriminelen een poging gedaan om 35,6 miljoen euro van de Nederlandse zakelijke rekeningen te halen. Een deel van deze transacties is door de banken onderschept, maar een groot deel ook niet. Dat er geld is gestolen is zeker volgens McAfee. Onbekend is welk bedrag daadwerkelijk is buitgemaakt. In Nederland zijn twee banken slachtoffer geworden van de aanval en in totaal 5000 vooral zakelijke rekeningen zijn getroffen.

Bron: NU.nl