Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

CBS: drie op de tien bedrijven werkt in de cloud

Het CBS heeft onlangs cijfers over het gebruik van cloud-diensten door bedrijven in Nederland naar buiten gebracht. Medio 2014 gebruikte 28 procent van de bedrijven deze ICT-diensten via internet. Vooral grote bedrijven met tenminste 250 werknemers maken gebruik van de cloud. Het gebruik neemt af naarmate het bedrijf kleiner is.

Belangrijkste gebruiksvormen van de cloud zijn de opslag van bestanden en database hosting. De eenvoud en snelheid om bij bestanden en data te komen, vinden veel bedrijven (62 procent) een voordeel. Ook de flexibele aanpasbaarheid van cloud-diensten beschouwen zij als een positief aspect.

Al gebruiken bijna drie op de tien bedrijven de cloud, 78 procent doet dat niet. Als redenen noemt het CBS beveiligingsrisico’s en onvoldoende kennis over de cloud. Ook bijkomende kosten vormen een reden. Veel bedrijven zijn ten slotte onzeker over waar de gegevens zijn opgeslagen en over de geldende wetgeving en geschillenregelingen. Lees voor alle overige resultaten het hele artikel CBS: Drie van de tien bedrijven gebruiken betaalde cloud-diensten.

Over de cloud
‘In de cloud werken’ wil zeggen dat gegevens zoals foto’s, muziek, documenten of andersoortige bestanden niet alleen op de eigen computer kunnen worden opgeslagen, maar ook online. De gegevens staan dan op internet, meestal op een externe server en kunnen met een vertrouwelijke code weer worden opgevraagd. Omdat de gegevens online zijn opgeslagen, zijn ze te allen tijde opvraagbaar, vanaf elke locatie en elk soort digitaal apparaat. Zo lang er maar internet is.

De cloud en documentmanagement
Aan cloud-diensten zijn vaak documentmanagementsystemen gekoppeld. Dit zijn programma’s die helpen in het ordenen van  informatie en die en een eenvoudige toegang bieden tot die informatie. Ieder soort bestand kan gemakkelijk worden teruggevonden door een trefwoord in te geven. Documentmanagementsystemen vereenvoudigen daarmee bedrijfsprocessen en zijn kostenbesparend.

Meta-docs
Ook De Graaf Security biedt in samenwerking met McCloud een cloud-dienst aan onder de naam Meta-docs. Het bijbehorende documentmanagementsysteem (DMS) draagt de naam M-files, een zeer praktisch en veilig documentmanagementsysteem. Het programma M-files is een uit Finland afkomstige dienst met wereldwijde bekendheid op het gebied van veiligheid, flexibiliteit en compliance. Met dit programma kunt u niet alleen heel gemakkelijk over bestanden beschikken, u kunt ze ook ter plekke bewerken en delen.

Meer weten?
Wij informeren u graag verder over de voordelen van documentmanagementsystemen en de kenmerken van het gebruiksvriendelijke en veilige M-files. Neem voor al uw vragen gerust contact op met De Graaf Security of lees verder op de website van Meta-docs.