Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Banken waarschuwen voor phishing

Steeds vaker proberen internetcriminelen via phishing wachtwoorden, bankgegevens en nummers van creditcards te achterhalen.

Phishing
Vooral phishing via internetbankieren komt steeds vaker voor. De slachtoffers komen zonder dat ze het merken op een valse internetpagina terecht. De valse internetpagina lijkt erg op het origineel van de eigen bank. Op zo’n valse pagina wordt het slachtoffer gevraagd om persoonlijke gegevens in te vullen. Wanneer deze worden ingevuld komen de gegevens in handen van internetcriminelen.

Financiƫle schade
De schade van phishing is enorm. In 2010 werd 9,8 miljoen euro buitgemaakt door criminelen. De eerste zes maanden van 2011 zelfs al 11,2 miljoen euro. Naast phishing zijn ook het skimmen van pinpassen en creditcardfraude hoge kostenposten voor banken. In totaal was de schade in het eerste half jaar van 2011 ruim 30 miljoen euro.

Waarschuwen
Om consumenten te waarschuwen tegen phishing is De Nederlandse Vereniging van Banken een campagne gestart. De belangrijkste boodschap van de campagne is dat je nooit persoonlijke gegevens per telefoon of e-mail aan iemand door moet geven.

Bron: Nos.nl