Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Ambtenaren onzorgvuldig met vertrouwelijke informatie

Uit onderzoek is gebleken dat ambtenaren onzorgvuldig omgaan met werkgerelateerde vertrouwelijke informatie en weinig oog hebben voor beveiligingsrisico’s. Ambtenaren van in totaal elf overheidsorganisaties werden onderzocht door beveiligingsexpert LBVD Consultancy.

Vertrouwelijke informatie
De onderzoekers van LBVD Consultancy kregen toegang tot vertrouwelijke informatie door zich voor te doen als bezoekers. Wanneer de onderzoekers in een overheidsgebouw waren binnengekomen konden ze zelfstandig door het pand lopen. Zo hebben ze in kasten en bureaulades gekeken en geregistreerd hoe de aanwezige ambtenaren hierop reageerden. Het bleek al snel dat ze door de ambtenaren onvoldoende werden belet om rond te kijken. De overheidsorganisaties kregen een lage score voor alertheid, namelijk 13 op een schaal van 1 tot 100.

Fysieke toegang
Volgens LBVD Consultancy gaan ambtenaren ervan uit dat het bij binnenkomst controleren van de bezoekers door de beveiliging voldoende is. Maar de bezoekers die door de beveiliging komen kunnen vaak zonder begeleiding door het pand dwalen. De overheid scoort wel goed op de beveiliging van de fysieke toegang tot hun panden namelijk een score van 63 van de 100. De afvoer van vertrouwelijke documenten is over het algemeen ook goed geregeld en heeft een score van 65 van de 100.

Is de afvoer van vertrouwelijke documenten bij u nog niet goed geregeld? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende risicoscan!

Bron: Inoverheid.nl