Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

AIVD waarschuwt: wees voorzichtig met vertrouwelijke informatie

Het bedrijfsleven en overheidsfunctionarissen moeten op hun hoede zijn voor spionage. Dit stelt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in drie documenten. De documenten gaan over spionage in Nederland, spionage bij reizen in het buitenland en digitale spionage.

De omgang met vertrouwelijke informatie is belangrijk bij spionage. Wie heeft toegang tot bepaalde informatie, hoe lopen informatiestromen en hoe worden belangrijke documenten beheerd? Deze vragen over vertrouwelijke informatie zijn van toepassing op vrijwel alle bedrijven. De AIVD gaat echter verder. Zij gaan dieper in op het gevaar van mensen die persoonlijk informatie losweken van ‘slachtoffers’, bijvoorbeeld in gesprekken.

ICT spionage
Spionage via de digitale snelweg breidt steeds meer uit. Vertrouwelijke informatie wordt vaak via spyware bemachtigd. Spyware wordt geïnstalleerd door besmette bijlagen, websites en media zoals USB sticks. Ook achtergelaten laptops en telefoons vormen een gevaar volgens de AIVD.

Bewustzijn
Vertrouwelijke informatie beschermen, begint bij bewustzijn. Wanneer de gevaren in kaart zijn gebracht, kan daarnaar gehandeld worden. Voorbeelden van maatregelen ter bescherming, zijn:
– Zorg dat duidelijk is wie toegang heeft tot de informatie.
– Zorg voor goede bewaarplannen.
– Breng informatiestromen in kaart.

Ook voor bescherming tegen digitale spionage geeft de AIVD tips. Voorzichtig zijn met het openen van bijlagen, USB stickt controleren en het uitwisselen van e-mailadressen worden onder meer genoemd. Ook informatie die op persoonlijke computers terecht komt, moet niet worden vergeten. Medewerkers die thuis werken, moeten in het bezit zijn van een computer die hier veilig genoeg voor is. Ook moet vertrouwelijke informatie niet via internet verstuurd worden.

De complete documenten met informatie en tips zijn te vinden op de website van de AIVD.

Bronnen: www.aivd.nl, www.security.nl