Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Aanpak van laksheid bij gegevensbescherming

De politiek dringt aan om organisaties aan te pakken die de beveiliging van vertrouwelijke informatie zoals persoonsgegevens niet goed geregeld hebben.

Notificatieplicht
Organisaties onderschatten het belang van de bescherming van privégegevens en  moeten bewuster worden van de gevolgen van een datalek. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil dat bedrijven zichzelf  melden bij het CBP wanneer vertrouwelijke gegevens in de openbaarheid zijn gekomen. In de praktijk blijkt dat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) nu nog te weinig mensen heeft om alle voorkomende datalekken te onderzoeken. Zo geeft Collegevoorzitter Jacob Kohnstamm in het Financieele Dagblad aan dat meer dan de helft van de zaken blijven liggen. Wanneer de notificatieplicht een wettelijk verplichting wordt moet het CBP uitbreiden om alle zaken te kunnen onderzoeken.

Sancties
Wanneer organisaties verzuimen te melden dat er een gegevenslek is ontstaan kunnen zij straks een boete van € 200.000 krijgen. Kohnstamm is hier positief over en zegt in het Financieele Dagblad het volgende: ‘De dwang van bestuurders van ondernemingen om zich ook te bekommeren om beveiliging van opgeslagen gegevens, wordt veel groter als de toezichthouder zal zeggen: betalen als je iets niet goed gedaan hebt.’

Onrust
Het komt steeds vaker voor dat vertrouwelijke informatie op straat terechtkomt doordat hackers bestanden die zij hebben gestolen op internet plaatsen. Recente inbraken waren bij KPN, Bavaria en Philips. Naast de enorme schade die het de slachtoffers oplevert is ook ernstige imagoschade voor de organisatie een feit.

Bescherm uw gegevens!
Zorg dat u wel controle heeft over de vertrouwelijke informatie die binnen uw organisatie circuleert! Laat eens een specialist bij u langskomen om u te vertellen hoe u op eenvoudige wijze uw papierstromen en overige datadragers veilig beheert. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de specialist in archiefdiensten De Graaf Security B.V.

Bron: Het Financieele Dagblad en De Graaf Security B.V.