Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

2,3 miljoen persoonsgegevens beschikbaar door lek publieke omroep

In het beheersysteem van de publieke omroepen en radiostations is een lek geconstateerd waardoor 2,3 miljoen persoonsgegevens toegankelijk zijn. Daarnaast kan met één wachtwoord toegang worden verkregen tot 160 websites.

Verouderd CMS
Het lek werd door de hacker ‘BitBuster’ ontdekt, die het vervolgens aan Webwereld liet weten. ‘BitBuster’ kwam erachter dat websites van 3FM, Omroep.nl, BNN en nog vele andere websites van publieke omroepen en radiostations lek zijn. Het lek zit hem in een verouderd content management systeem.

Persoonsgegevens
In de databases van de websites komen wachtwoorden voor die duidelijk leesbaar, of makkelijk te achterhalen zijn. Het is mogelijk om met één beheerderswachtwoord op alle websites in te loggen waardoor de mogelijkheid ontstaat om de websites aan te passen. De persoonsgegevens die zijn in te zien zijn onder andere namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers. In een aantal gevallen zijn ook achtergelaten reacties, datinggegevens, werkgegevens en foto’s te bekijken.

Reacties
Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het CMS-systeem van de verschillende omroepen laat aan Webwereld weten erg geschrokken te zijn en oplossingen te zoeken om herhaling te voorkomen.  Hacker ‘BitBuster’ verklaart tegen Webwereld dat hij hoopt dat mensen gaan inzien dat er iets moet veranderen. Bedrijven moeten volgens ‘BitBuster’ verantwoordelijk worden gehouden voor programmeerfouten en daarom gecontroleerd worden.

Bron: Webwereld