Aanmelden nieuwsbrief

Het formulier wordt geladen...

Wetgeving gegevensbescherming

De Europese Commissie heeft in januari 2012 een grondige hervorming omtrent gegevensbescherming voorgesteld. Het voorstel van de Commissie is een toekomstgerichte actualisering van de gegevensbeschermingsrichtlijn. Deze richtlijn is in 1995 opgesteld om privacyrechten te waarborgen.

Informatiebescherming
In de gegevensbeschermingsrichtlijn is bepaald dat bedrijven die persoonlijke gegevens verzamelen en gebruiken deze informatie moeten beschermen tegen misbruik. De nieuwe richtlijn gaat nog een stap verder. Zo wordt er nog meer verantwoordelijkheid bij bedrijven neergelegd om informatie te beschermen en komt er een notificatieplicht waarbij bedrijven mogelijk misbruik van informatie dienen op te merken en te melden. Worden de nieuwe regels niet nageleefd dan volgen er sancties.

Sancties
In de nieuwe richtlijn wordt ook aangegeven wat de gevolgen zijn van onverantwoorde omgang met vertrouwelijke informatie. Wie de nieuwe regels niet naleeft kan een boete opgelegd krijgen die oploopt tot 1 miljoen euro of tot 2% van de totale jaarlijkse omzet van een bedrijf.

Papiervernietiging
Bedrijven kunnen op eenvoudige wijze starten met de bescherming van hun gegevens. Bijvoorbeeld door afgesloten containers te plaatsen bij werkplekken waar papier vrijkomt. Op papierafval staat doorgaans vertrouwelijke informatie dat niet op straat terecht mag komen, zoals klantgegevens, personeelsgegevens of geheime bedrijfsinformatie. Door afgesloten containers te gebruiken en te laten ledigen door De Graaf Security weet u zeker dat derden geen toegang hebben tot deze vertrouwelijke informatie.

Datavernietiging
Vaak staan mensen er niet bij stil dat ook datadragers zoals USB-stick’s, harde schijven en printers een vertrouwelijke behandeling nodig hebben. Maar op een afgedankte USB-stick of harde schijf staan eveneens vertrouwelijke gegevens die niet voor iedereen inzichtelijk mogen zijn. Laat daarom altijd uw datadragers op een veilige manier vernietigen. De Graaf Security neemt u graag alles uit handen. Wij zorgen ervoor dat u de juiste veilige inzamelmiddelen tot uw beschikking heeft, dat uw materiaal in een geheel afgesloten securitytruck wordt vervoerd en uw materiaal op onze beveiligde archiefvernietigingslocatie wordt vernietigd. U ontvangt na vernietiging altijd een vernietigingsverklaring.

Loopt u onnodig risico?
Hoe gaat u om met vertrouwelijke gegevens? Loopt u het risico dat uw vertrouwelijke informatie op straat terechtkomt? Wilt u weten in welke mate vertrouwelijke gegevens binnen uw bedrijf beter beschermt kunnen worden? Wij komen graag vrijblijvend bij u langs om een risicoanalyse uit te voeren en uw een passend advies te geven over gegevensbescherming.

Bron: Europese Commissie  en De Graaf Security